A shiatsu

A shiatsu japán eredetű holisztikus gyógymód, amely a tradicionális japán anma masszázs és a hagyományos kínai orvoslás alapját képező meridián kezelések találkozásából született. A shiatsu a test tiszteletteljes érintésén keresztül törekszik a kezelt személy energiarendszerének meridiánokon keresztül történő harmonizálására, immunitásának, megerősítésére, öngyógyító erejének aktiválására.

Mára rengeteg ága, fajtája van, de mindegyikre jellemző, hogy holisztikus életszemléletet közvetít, az embert testi, lelki és szellemi egységként tekinti. A shiatsu-gyógyász személyre szabottan, partneri viszonyban, ítéletmentesen és teljes elfogadással fordul a támogatást befogadó partner felé.


Mi történik egy kezelés során?

A shiatsu szó ujjnyomást jelent. Az elnevezés az alap technikára utal: a shiatsu akupresszúrás test-kezelésnek is tekinthető, amely gyakran kiegészül holisztikus nyugati érintésterápiák más irányzataival (pl. az oszteopátiában alkalmazott fascia lazító technikák, az ízületek és szalagok felszabadítására használt módszerek, kimozgatások, a craniosacrális terápiából ismert lágy érintések).


A shiatsu kezelésben alapvetően használt érintés-technikák a tenyérnyomás, a mély, kitartott pontnyomás, a ringatás, a vibrálás, és különböző nyújtások. A nyomások mélysége minden esetben függ a páciens állapotától. Gyenge, elesett beteg esetében, illetve palliatív ellátás során a nyomások jóval lágyabbak, a mélységük a kezelt személy befogadó képességéhez igazodik. A kezelés hatással van az izmokra (az erősebb kezelés tónusba hozza, a finomabb érintés ellazítja), az erekre (javul a keringés, a helyi anyagcsere és normalizálódik a vérnyomás, amely bizonyos pontok stimulálásával tud megvalósulni). A légzés mélyül és egyenletesebbé válik, az idegrendszer mély, ellazult állapotba kerül.

Mi különbözteti meg a shiatsut más masszázsterápiáktól?

Hagyományos értelemben a shiatsu nem tekinthető masszázsnak, hiszen a kezelés ruhán keresztül, kényelmes, laza öltözetben, a padlóra fektetett futonon történik. Kórházakban, illetve súlyosabb betegek vagy idős személyek ellátásakor széken, masszázságyon vagy kórházi ágyakon is lehet shiatsut alkalmazni.


Mire jó a shiatsu?

A shiatsu terápia betegségmegelőző, stresszoldó hatása nagy segítséget jelent a folyamatos fizikai és lelki megterhelés alatt álló nyugati ember számára. A shiatsu legnagyobb potenciálja a testi-lelki egység támogatásában, megőrzésében, illetve a test öngyógyító képességeinek aktiválásában rejlik.


A shiatsu, mint a testi-lelki rehabilitációt támogató alternatív terápia

Lelkiállapot

A shiatsu enyhítheti a hangulati rendellenességeket, a fáradtságot, kimerültséget, alvászavarokat, fejfájást, migrént, depressziós hangulatot, időjárási érzékenységet. Segít a traumák feldolgozásában. A lelki állapottól függően a kliensek a terápia hatására megerősödnek: képesek észlelni belső akadályaikat és elengedni azokat.


Védelmi erő

A shiatsu támogatja az immunrendszert és serkenti a szervezet öngyógyító képességeit. Ezáltal segít kiküszöbölni a krónikus betegségek kiújulásának lehetőségét és megtámogatja a testben zajló különböző rehabilitációs folyamatokat. A shiatsu (a kezelőorvossal folytatott konzultációt követően) felgyorsíthatja, megtámogatja a gyógyulást kisebb balesetek, betegségek esetében.


Változás

A shiatsu segíti a változás fázisait a testben, mind fizikai, mind pedig mentális és érzelmi szinten. Alkalmazásával megelőzhető, illetve kezelhető a kiégés, enyhíthetőek a fáradtságból, leterheltségből adódó hangulati ingadozások, valamint javulhatnak az enyhe depresszív tünetek.


Nők

A shiatsuval támogatható a ciklus szabályozása, korrigálhatóak annak rendellenességei. Kismamáknak is biztonsággal ajánlott kezelési forma, segít a várandósság kellemetlen tüneteinek enyhítésében, elmélyíti a testtudatosságot, és ezáltal segít testileg -lelkileg felkészülni a szülésre. Menopauza ideje alatt harmonizálja a hormoningadozások kellemetlen tüneteit, erőt és derűt eredményez.


Férfiak

Férfiak esetén a shiatsu eredményesen alkalmazható a testi-lelki teljesítménykényszerrel, a mindenáron megfelelni akarással kapcsolatos mentális és lelki állapotok, valamint testi tünetek enyhítésében, megszüntetésében. Fizikai szinten kiemelten a prosztata problémák megelőzésében és kezelésében lehet kiváló kiegészítő terápiás lehetőség. Segíti továbbá az alvás elmélyülését, javítja az emésztést, csökkenti a reflux tüneteit. Kiváló eredményeket lehet elérni a menedzserbetegség kezelésében is.

Gyermekek

A baba-shiatsu már csecsemőkortól kezdve alkalmazható érintésterápia. Gyengéd érintésével többek között képes enyhíteni a születéskor elszenvedett traumákat. Rendkívül megnyugtatóan hat a kisbabákra. Segít enyhíteni a hasfájást, a diszkomfort érzést, idegrendszeri problémák tüneteit.

A shiatsu segíti a fejlődésben lévő gyermekeket, kamaszokat a testi-lelki egyensúly fenntartásában. Igazoltan enyhíti a koncentrációs zavarokat, a hiperaktivitás nehézségeit és a kamaszkori szorongások tüneteit is.

Súlyos betegségek, tartós állapotok esetén: kórházi kezeléssorozatok kísérőjeként súlyosabb betegségeknél, műtét utáni állapotban, és rehabilitációs folyamatokban (a kezelőorvossal egyeztetve) a shiatsu kiválóan alkalmazható terápiás forma. Csökkenti a kemoterápia mellékhatásait, a transzplantált betegeknél stimulálja az izmokat, serkenti a szervek működését. Ez utóbbi állapotoknál a betegségeknél a kórházi gyógymasszázs által használt technikák (dörzsölés, gyúrás) nem minden esetben alkalmazhatóak, viszont a shiatsu terápia gyöngéd nyomástechnikái különösen jó hatással bírnak.

A shiatsu (az Európai Unió rendelkezéseinek megfelelően) egészségügyi kiegészítő terápia: nem helyettesíti az orvosi ellátást, de támogatja a rehabilitációt, valamint nagymértékben hozzájárulhat az életminőség javulásához, az egészségügyi problémák megelőzéséhez.