Köszöntő

Bencze Laci
Kedves Társaság!

Idén ősszel lesz 30 éve, hogy egy osztrák barátunk, Thomas Prett meghívására Eszterrel Graz-ba utaztunk és megismerkedtünk a shiatsuval. Eszter aztán elvégezte a teljes képzést, elkezdte a praxist és megtartotta az első alaptanfolyamot, én pedig, bár zenész vagyok, kezdettől fogva éreztem, hogy támogatnom kell nemcsak őt, hanem azt a folyamatot is, amelynek során a shiatsu egyre többekhez eljuthat Magyarországon. Létrehoztuk a Magyar Shiatsu Alapítványt, és a kuratórium elnökeként segítettem az Európai Shiatsu Szövetség (ESF) irányelveit követve felépíteni a Nemzetközi Shiatsu Iskolát.

Idővel aztán, ahogy egyre több és több tanuló végezte el a képzést és közülük többen is tanítani kezdtek, iskolát alapítottak, kezdett körvonalazódni bennem a gondolat, hogy szükség lenne egy hazai érdekképviseleti és érdekérvényesítő szervezetre, amely összefogja a magyarországi shiatsu-gyógyászokat és oktatókat. Tisztában voltam azzal, hogy erre az alapítvány nem alkalmas, hiszen annak az alapítók által kitűzött célja és feladata a shiatsu magyarországi elterjesztése és a nemzetközi szintű képzés megteremtése. Így aztán 2014-ben a kientali shiatsu kongresszuson tanácsot kértem Wilfried Rappeneckertől, barátunktól, iskolánk állandó vendégtanárától, hogyan fogjak neki a dolognak. Szerettem volna ugyanis egy régóta működő, sok tapasztalattal rendelkező külföldi egyesület vagy szövetség támogatásával elindítani a folyamatot.

Wilfried Frank Seemannhoz, a német szövetség akkori elnökéhez irányított. Frank, aki az Európai Shiatsu Hálózatnak (ESN) is egyik vezetője volt, fölajánlotta, hogy ha vállalom, hogy minél több shiatsu-gyógyászt és oktatót bevonva nekilátok a szervezésnek, és a majdani szervezet követi a hálózat irányelveit, akkor számíthatok rájuk, és amíg erre szükség van, az alapítvány vendégként csatlakozhat a szervezetükhöz. Elkezdtem hát a szervezést, és a munkához nagy örömömre társakat is találtam. 2016 májusán tartottuk az első összejövetelt, ahol megpróbáltuk összegyűjteni a gondolatokat, kitűzni a célokat és meghatározni a feladatokat.

2017-re készült el a Társasági Szerződés, megalapítottuk és elkezdtük működtetni a Magyar Shiatsu Társaságot. Ebben az évben Bécsben volt a shiatsu kongresszus, bemutatkoztam Seamus Connolly-nek, az Európai Shiatsu Szövetség (ESF) akkori elnökének, és megígértem, hogy amint elkészül a szerződés angol fordítása, elküldöm, hogy megismerhessenek bennünket.

A folyamat, amelynek során az első ötlettől eljutottunk a máig, most lett igazán teljes, hogy a világhálón is megjelenhettünk, kész lett a logónk, az „arcunk”. Büszke vagyok arra, hogy ide jutottunk, és hálás vagyok azért, hogy olyasvalakiknek, tanítványainknak, tanítványaink tanítványainak adhattam át a stafétabotot, akik bekapcsolták a társaságot a nemzetközi vérkeringésbe, és lelkesen építik tovább a shiatsu-gyógyászok és oktatók hazai közösségét. Mindnyájuknak sok sikert kívánok a további munkához, és mindazoknak, akik erre böngésznek, hasznos kattintgatást!

Üdvözlettel: Bencze László

2020. június derekán