Tanulmány

Miről szól Andrew F. Long shiatsuról írott tanulmánya?

Az Európai Shiatsu Szövetség megbízásából, a University of Leeds által készített átfogó európai tanulmány eredményei tudományosan is igazolják a shiatsu hatékonyságát.

Angol nyelven Andrew F. Long cikke itt olvasható. A magyar nyelvű fordítás megtalálható a Nemzetközi Shiatsu Iskola honlapján.

 

​Az Európai Shiatsu Szövetség megbízásából egy három ország részvételével készített tanulmányban meghatározták a shiatsut kapó kliensek elvárásait, valamint megállapították a kezelések közvetlen és hosszú távú hatásait.

​​​

A tanulmány megállapította, hogy a kliensek a shiatsu-t rövid távon energizáló, kiegyensúlyozó és lazító terápiás eljárásnak tekintik.

​​Vannak-e hosszú távú előnyei a shiatsu kezeléseknek?

Abszolút! Bebizonyosodott, hogy a kezelések hosszú távon enyhítik a stresszt, a testtartásos problémákat és a hátproblémákat.

"A kliensek beszámolói alapján az eredmények egyértelműen igazolják a shiatsu kezelések rövid és hosszú távú pozitív hatásait. Számos esetben enyhültek vagy teljesen elmúltak a kliensek tünetei, illetve a kezeléseket életmódbeli változások is követték."

A hat hónap elteltével folytatott nyomon követés azt igazolta, hogy a kezelések hatása hosszú távon is fennmaradt.

 

A shiatsu terápia  egészségügyi és gazdasági utóhatásai:

"A shiatsu kezelések ideje alatt egyértelműen csökkent az orvosi- és a kórházi konzultációk, kezelések száma, valamint a hagyományos gyógyszerek használata. Ez nagy lehetőséget rejt magában: a shiatsuval költségeket takaríthatunk meg az egészségügyi ellátórendszerben. További megtakarítások várhatóak a kliensek életmódváltása következtében (pl. több testmozgás, pihenés, táplálkozási szokások megváltoztatása)."

 

"A shiatsu általános jóllétre, az egészség megőrzésére , valamint az egészségtudatosság növelésére gyakorolt hatásai  figyelemre méltóak. Mindez arra utal, hogy a shiatsu fontos szerepet játszhat a közegészségügyben." 

IMPRESSZUM

Adatvédelmi nyilatkozat

Kapcsolat

© 2021 Ez a Magyar Shiatsu Társaság honlapja.

Minden jog fenntartva.

  • Facebook
  • Instagram