Tanulmány

Miről szól Andrew F. Long shiatsuról írott tanulmánya

Az Európai Shiatsu Szövetség megbízásából, a University of Leeds által készített átfogó európai tanulmány eredményei tudományosan is igazolják a shiatsu hatékonyságát.


Angol nyelven Andrew F. Long cikke itt olvasható. A magyar nyelvű fordítás megtalálható a Nemzetközi Shiatsu Iskola honlapján.

Az Európai Shiatsu Szövetség megbízásából egy három ország részvételével készített tanulmányban meghatározták a shiatsut kapó kliensek elvárásait, valamint megállapították a kezelések közvetlen és hosszú távú hatásait.

A tanulmány megállapította, hogy a kliensek a shiatsut rövid távon energizáló, kiegyensúlyozó és lazító terápiás eljárásnak tekintik.


Vannak-e hosszú távú előnyei a shiatsu kezeléseknek

Abszolút! Bebizonyosodott, hogy a kezelések hosszú távon enyhítik a stresszt, a testtartásos problémákat és a hátproblémákat.

"A kliensek beszámolói alapján az eredmények egyértelműen igazolják a shiatsu-kezelések rövid és hosszú távú pozitív hatásait. Számos esetben enyhültek vagy teljesen elmúltak a kliensek tünetei, illetve a kezeléseket életmódbeli változások is követték."

A hat hónap elteltével folytatott nyomon követés azt igazolta, hogy a kezelések hatása hosszú távon is fennmaradt.

A shiatsu terápia  egészségügyi és gazdasági utóhatásai

"A shiatsu kezelések ideje alatt egyértelműen csökkent az orvosi- és a kórházi konzultációk, kezelések száma, valamint a hagyományos gyógyszerek használata. Ez nagy lehetőséget rejt magában: a shiatsuval költségeket takaríthatunk meg az egészségügyi ellátórendszerben. További megtakarítások várhatóak a kliensek életmódváltása következtében (pl. több testmozgás, pihenés, táplálkozási szokások megváltoztatása)."

"A shiatsu általános jóllétre, az egészség megőrzésére , valamint az egészségtudatosság növelésére gyakorolt hatásai  figyelemre méltóak. Mindez arra utal, hogy a shiatsu fontos szerepet játszhat a közegészségügyben."